Noticias

Superheroi(ne)s 2018 ha estat un èxit!

L’activitat de Superheroi(nes) BCN arriba al seu 4rt any amb una gran trobada solidària. Després de l’avançament de la jornada durant les Festes de la Mercè 2018, El dia 16 de desembre, al teatre de l’associació ACIDH, Iniciatives solidàries juntament amb l’Associació In Via, AFEV i ACIDH va organitzar un Roomscape amb finalitats socials i educatives per conscienciar a nens i adults.

Més de 150 persones han vingut a gaudir del roomscape, que s’ha articulat a través de la resolució de certes proves per i enigmes per salvar el planeta. A través d’aquesta activitat lúdica es pretén potenciar els valors socials de les entitats. La idea és que tothom pot ser una superheroïna i ajudar a fer un món millor, d’aquesta manera, s’empodera els infants i adults en les seves capacitats per intervenir en situacions d’injustícia. Paral·lelament, per als menors de 12 anys s’ha organitzat una gimcana on han pogut aportar superidees per ajudar a salvar el món. Us esperem l’any vinent Supereroi(ne)s!

Primera Festa Anual del Voluntariat

Per celebrar que el dia 5 de desembre va ser el dia Mundial del Voluntariat i per agrair la tasca de tots els voluntaris i voluntàries d’Iniciatives Solidàries, ahir vam celebrar la primera Festa Anual de Voluntariat de l’Entitat.

Com molts de vosaltres sabeu, la tasca dels voluntaris és un dels motors principals d’Iniciatives Solidàries. Gràcies a ells, les persones nouvingudes estableixen vincles locals que trenquen els circuits migratoris als que molts cops són relegats, milloren la llengua i sorgeix un intercanvi cultural que es retroalimenta amb les experiències mútues.

El suport en el manteniment dels pisos, en els hàbits saludables, en les campanyes puntuals en què participa l’Entitat i en els tallers que molts voluntaris duen a terme als nostres centres posen de manifest la solidaritat de totes les persones que han decidit aportar el seu temps desinteressadament sota el paraigua d’Iniciatives Solidàries.

És per això que ahir vam organitzar un berenar pica-pica, on vam convidar educadors, voluntaris i usuaris i on es va fer entrega dels certificats formacionals i d’agraïment als voluntaris i voluntàries que han col·laborat amb nosaltres al llarg d’aquest 2018. Va ser una jornada agradable on tots els convidats van compartir experiències, riures i projectes. Ja tenim ganes que comenci el 2019 per dur-los a terme, comptem amb vosaltres!

El Ginkgo celebra la festa dels Drets dels Infants

El Centre Obert Ginkgo va celebrar el 23 de novembre la festa commemorativa del “Dia Internacional dels Drets dels Infants” a l’equipament municipal de l’Olivera al municipi de Sant Boi.

Juntament amb altres entitats de la infància i l’adolescència de la ciutat, el dret de la Salut i dels Serveis Mèdics.  El Centre Obert Ginkgo va amenitzar una jornada de sensibilització organitzant tota una sèrie d’activitats relacionades amb els hàbits de vida saludables: una enganxada de cartells, un taller de zumba i un taller de pintura facial. Un dia per reflexionar sobre l’educació dels més menuts fent-los a ells protagonistes.

Costabona i Aguiló: les noves llars d’acollida d’Iniciatives Solidàries

Iniciatives Solidàries ha obert dos nous dispositius per donar servei integral a joves nouvinguts a Catalunya. Es tracta de les llars Costabona i Aguiló ubicades a Castelldefels i a Sabadell respectivament.

Llar Costabona

La Llar Costabona, situada a Castelldefels, és un Centre de Primera Acollida i Atenció Integral que des del dia 1 d’agost gestiona Iniciatives Solidàries per encàrrec de la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència).

La llar, amb capacitat d’acollida per a 16 joves, és un recurs destinat als MENAS (Menors Estrangers No Acompanyats), normalment d’edats compreses entre els 16 i els 18 anys i procedents del Marroc o de l’Àfrica subsahariana.

Els objectius principals durant l’estada dels joves a la llar, per tal de propiciar un arrelament territorial a Catalunya, són la formació del català i el castellà, la formació ocupacional, l’educació en el lleure, l’assoliment d’hàbits d’higiene i alimentació i la cura de la salut. D’aquesta manera i tenint en compte totes aquestes vessants, vetllem, en tot moment, pels drets dels menors.

Llar Aguiló

La Llar Aguiló és un Centre d’Autonomia per a Joves Extutelats situat a Sabadell, que després d’haver passat per la tutela de la DGAIA i havent complert la majoria d’edat, necessiten una continuïtat en termes d’acollida però amb més autosuficiència.

Així doncs, per encàrrec de l’Àrea de Suport al Jove, la Fundació Iniciatives Solidàries gestiona, des del 17 d’agost, aquest dispositiu per a joves d’entre 18 i 21 anys.

La Llar està preparada per acollir 12 joves que segueixen un pla de treball formatiu i de convivència per tal de fomentar la seva autonomia i la seva integració completa.

La ‘Biblioteca Humana’ de la biblioteca Josep Jardí

La Cissay és cuinera al Castell de Can Taió i la setmana passada va ser la protagonista de la primera sessió de ‘Biblioteca Humana’, una iniciativa de la Biblioteca Josep Jardí de Santa perpètua de Mogoda, on les persones esdevenen llibres reals i expliquen la seva història. El llibre de la Cissay es va titular ‘Migrant’.

Migrant, protagonitzat per la Cissay va ser una història molt emotiva i emocionant per a totes les persones que van assistir-hi, un relat ple de lluita, superació i fortalesa, que explica, alhora, una història individual i una història col·lectiva.

El projecte ‘Biblioteca Humana’ va néixer a Copenhaguen (Dinamarca) i està dissenyat per a construir un marc positiu on els llibres són persones i es genera un espai on crear converses que puguin qüestionar els estereotips i els prejudicis mitjançant el diàleg.

Així doncs, va ser un plaer llegir el llibre de la Cissay en un espai on les persones reals són ”llegides” pels lectors, on els llibres tenen l’oportunitat d’expressar-se i els lectors amplien els seus horitzons. Un espai on ningú pot jutjar a ningú i es pot preguntar qualsevol cosa.

Iniciatives Solidàries participa a la Mostra d’Entitats de Santa Perpètua de Mogoda

Per primer any, Iniciatives Solidàries ha comptat amb un Stand a la Mostra d’Entitats de Santa Perpètua de Mogoda, un esdeveniment anual en què escoles, associacions, ONGs, agrupacions i diversos comerços de la ciutat es reuneixen per donar a conèixer la seva tasca als ciutadans i ciutadanes de Santa Perpètua.

L’esdeveniment, que aquest any es va celebrar la tarda del dissabte 6 d’octubre, va comptar amb mostres de ball, música i gastronomia i es va organitzar una gimcana popular en què cada entitat participant tenia preparada una prova pels assistents.

Així doncs, per donar a conèixer la feina que des d’Iniciatives Solidàries duem a terme al Castell de Can Taió, vam preparar un joc de taula anomenat ‘Els Misteris del Castell’. Els jugadors van haver d’encertar correctament sis preguntes plantejades per tal d’arribar a la casella guanyadora i endur-se un premi de l’entitat. Els assistents van rebre la proposta amb molt entusiasme i van participar-hi més de 70 persones de totes les edats.

La Mostra d’Entitats va ser un èxit de celebració de la qual estem molt contents d’haver format part i de la que esperem tornar a formar part l’any vinent.

Les Superheroi(ne)s de la Mercè

La Plaça de Catalunya va ser l’escenari de la primera activitat de Superheroi(ne)s BCN d’aquest any, una iniciativa impulsada per l’Associació Agrupació d’Entitats Superheroïnes de la que Iniciatives Solidàries n’és part impulsora, juntament amb ACIDH, AFEV i Invia, i que té la voluntat de lluitar contra l’exclusió social d’una manera amena i lúdica.

Així doncs, en el marc de les festes de la Mercè, es va col·locar una carpa i un fotomató al centre de Barcelona i els més menuts van haver de realitzar tres proves diferents inspirades en un scaperoom a través d’un relat solidari:

Les superheroïnes, en la seva lluita contra la insolidaritat, les desigualtats i la pobresa, necessiten recarregar energia, per recuperar el 100% dels seus poders. Necessitem la teva ajuda per fer-ho, i pots ajudar si participes en el joc.

Nens i nenes d’arreu van apropar-s’hi per jugar i, superades les tres proves plantejades, es van poder fer fotos al fotomató instal·lat a la plaça.

Un èxit d’activitat que serveix de precedent per la gran festa de l’Associació, el Superheroi(ne)s BCN Day, que se celebrarà el proper 16 de desembre a la seu d’ACIDH i on tots i totes hi esteu convidats.

El Ginkgo tanca el curs amb un casal d’estiu inoblidable

Com cada juliol, els nois i noies del Ginkgo han compartit quatre setmanes d’entreteniment pedagògic i experiències inoblidables al Casal d’Estiu, després d’haver acabat els exàmens i el curs escolar.

El Casal va començar amb una gimcana tipus Cluedo el dilluns 25 de juny a la Colònia Güell, on els joves van haver de superar proves per aconseguir pistes i poder resoldre el joc.

Després d’aquest tret de sortida i combinant cultura, educació, naturalesa i esport, s’han fet set excursions durant del Casal, entre elles, visitar el parc d’atraccions Tibidabo, el Museu de les Il·lusions, la platja de Sitges o el Karting Minilàndia. També s’han organitzat passejades en bicicleta al delta del Llobregat, una visita a Illa Fantasia i una sortida a Montserrat, on els joves van fer una passejada fins a la creu de Sant Miquel.

El divendres 20 de juliol el Casal va concloure amb un taller de cuina on els joves van preparar menjar mexicà, un pastís de patata amb salsa bolonyesa i ous farcits. Tot va concloure amb un gran dinar de comiat.

El Casal ha estat un èxit gràcies a l’ajuda del programa Proinfància de La Caixa.  Els nois s’ho han passat molt bé, han descobert racons insòlits de Catalunya, i han reforçat els llaços d’amistat entre ells i amb els educadors. En definitiva, una experiència única, any rere any.

El Ginkgo participa a les Festes de Barri Ciutat Cooperativa de Sant Boi

El dijous 21 de juny a la tarda, el Centre Obert Ginkgo va col·laborar amb les Festes de Barri Ciutat Cooperativa de Sant Boi. D’una banda, els joves del centre van participar en la decoració de l’espai de les festes: van dissenyar peixos de colors, mitjançant uns tallers de papiroflèxia amb cartolines i també van col·laborar amb el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu en la confecció de paraigües decoratius.

D’altra banda, durant les festes van realitzar-hi dos tallers, un de fer pilotes de malabars amb globus i arròs, i un altre de maquillatge facial on van participar tots els nois i noies que van apropar-se a la zona de tallers.

Els joves del Ginkgo fan música amb materials reciclats

Els joves del centre obert Ginkgo han creat els seus propis instruments a partir de material reciclat, en el marc d’un projecte educatiu de sensibilització sobre la reutilització i l’aprofitament de matèries. El projecte s’ha estructurat en diferents sessions on cada noi i noia han creat tres instruments amb ampolles de plàstic, cordes i altres estris que els han servit per generar música.

Així doncs, durant el procés creatiu, els joves han pres consciència de la importància del reciclatge i de la segona vida que molts objectes poden tenir abans de ser descartats i llençats a la brossa. Amb els educadors, també han après de quina manera aprofitar-los per treure’n el màxim rendiment a través d’una eina de connexió infal·lible: la música.

Tradició i Llegenda: Sant Jordi al CAT

El dia de Sant Jordi, al Castell de Santa Perpètua, es van realitzar activitats per apropar la cultura i les tradicions d’aquest dia tan especial als joves del Centre. És per això que a primera hora del matí es van realitzar activitats especials de comprensió lectora per tal de conèixer la llegenda del drac, el cavaller i la princesa. Els joves es van dividir en dos grups segons el seu nivell d’assoliment de la llengua per tal que tothom pogués entendre i gaudir la tradició. 

Posteriorment, els joves van anar a visitar les paradetes de roses i llibres de les diferents entitats de Santa Perpètua i van gaudir d’aquesta festa tan especial en primera persona.

La Muntanyeta: Taller d’amor Romàntic

Les joves de La Muntanyeta, la nostra llar de noies menors d’edat a Castelldefels, van assistir el dimarts 17 d’abril a un taller d’amor romàntic en què es van tractar temes tan importants per les adolescents com identificar la idea de l’amor i els mites de l’amor romàntic que estan presents en aquesta idea.

El taller es va orientar a reconèixer els estereotips i els rols de gènere tradicionals en la forma d’establir relacions i a  reflexionar sobre com són les seves relacions de parella i com desitjarien que fossin. Durant la sessió es va visionar un curt anomenat  “doble check”, una comèdia romàntica sobre l’amor en temps del Whatsapp, dirigit per Paco Caballero i guanyador del Notodofilmfest.

D’altra banda, durant el taller, les joves van fer una dinàmica amb cartolines per treballar els tipus de relacions i també es van analitzar cançons masclistes per prendre consciència i perspectiva de gènere. El taller va ser molt positiu i les joves es van endur reflexions importants sobre què vol dir estimar.

Els joves del CAT: un dia al Parc Güell

Els nois del Centre d’Acollida El Castell (CAT) van visitar el Parc Güell durant la setmana santa, un dels reclams turístics més importants de la ciutat de Barcelona, tant per la seva arquitectura com per la seva situació privilegiada. Els joves, que formen part del grup de formació de castellà, van visitar la zona monumental i el museu i van gaudir de les precioses vistes de Barcelona, gràcies a les entrades que l’Apropa Cultura, una iniciativa de lleure cultural inclusiu per a les entitats socials, va facilitar-nos.

Els nois van passar un gran dia visitant el monument de Gaudí, escoltant la melodia dels músics de carrer que s’hi reuneixen, gaudint del sol de primavera i aprenent sobre el modernisme a la ciutat de Barcelona. Sens dubte una experiència per repetir!

El Ginkgo es vesteix de carnaval

Un any més, les noies i els nois del Ginkgo han celebrat el carnaval amb unes disfresses de vampirs d’allò més originals. La temàtica va sorgir d’una assemblea que els joves del Centre van celebrar unes setmanes abans del dia assenyalat, on es van debatre varies opcions de vestimenta, d’entre les que va sortir guanyadora, mitjançant una votació, la de vampir.

La idea principal era que els joves dissenyessin i creessin les seves pròpies disfresses. Així doncs, tots van fer-se una capa de tela amb un coll de goma eva a mida de color negre. A més a més, les noies van elaborar uns collarets amb un medalló que elles mateixes havien dissenyat i els nois, un barret de copa i un bastó amb un pom daurat per complementar la disfressa. Un procés creatiu que va culminar amb una gran festa el divendres dia 9 de febrer.

Els joves es van trobar al centre Ginkgo per maquillar-se, pentinar-se i vestir-se junts i es van sumar a la rua del barri i a la festa, que es va celebrar al seu institut, on van gaudir d’allò més d’aquesta festivitat.

Enterrament de la sardina

Per acomiadar el carnaval i com marca la tradició, els joves del Ginkgo, amb col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Boi, van ser els encarregats d’enterrar una sardina de 6 metros inspirada en els dracs xinesos, que prèviament havien pintat i restaurat.

La rua va començar a la plaça de Mariana Pineda i durant el recorregut, els nois i noies del Ginkgo, es van col·locar per torns a sota la sardina fent-la ballar al ritme dels tambors de la batucada del barri. La jornada va concloure al casal del barri de la cooperativa, on alguns membres de l’ajuntament van fer un discurs de comiat. Un any més, el carnaval ha estat un èxit!

El Ginkgo tanca l’any amb una festa plena de regals

solidaritat, joves, Nadal, regals

Tal com marca el calendari lectiu escolar, l’última setmana de desembre i la primera de gener, els joves del Ginkgo tenen vacances nadalenques als seus instituts, per a descansar i recuperar forces per al segon trimestre. I ja que des del centre Ginkgo no volem que passin cap dia avorrit, l’última setmana de desembre, el centre va obrir: tant per si algun jove necessitava suport escolar, com perquè els nois i noies del Ginkgo s’ho passessin bé durant les vacances, amb activitats especials com mirar tots junts una pel·lícula de por -com ells demanaven-, i fer una partida de Laser Tag.

L’any 2017 al Ginkgo, doncs, va tancar el passat divendres dia 29 de desembre, amb una festa que incloïa un pica-pica i algunes sorpreses per als nois i noies. Gràcies a les ajudes rebudes per part de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, i el programa Pro-infància de la Caixa, cada noi i cada noia va rebre un regal de Nadal amb productes d’higiene. A més, l’entitat va comprar als joves que els necessitaven llibres de text -gràcies a un pressupost específic per a comprar llibres escolars que els alumnes en risc no poden assumir a causa de dificultats econòmiques de la família.

Usuaris, voluntaris i treballadors d’Iniciatives participen al Gran Recapte d’aliments

Gran Recapte, solidaritat, aliments, Iniciatives Solidàries

Com cada any, usuaris, voluntaris i treballadors d’Iniciatives Solidàries han participat al Gran Recapte, la campanya de recollida de menjar organitzada pel Banc d’Aliments el primer cap de setmana de desembre. L’objectiu de la campanya era recollir aliments bàsics per a les persones que més ho necessiten i ha recaptat més de 4,6 milions de quilos d’aliments.

La vintena de persones d’Iniciatives que han participat a la recollida de donacions han estat part dels 30 .000 voluntaris que han fet possible aquesta campanya de recollida. Els nois i noies de les llars El Far, Bellmunt i La Muntanyeta; els voluntaris de l’entitat a L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Gavà; i els usuaris i treballadors del Centre d’Acollida Temporal de Santa Perpètua s’han mobilitzat a supermercats i mercats de diverses ciutats per recollir els aliments que la ciutadania aportava –sobretot llaunes de conserva, pasta, arròs i llegums secs.

Pots veure totes les imatges de la jornada en aquest àlbum de Facebook.

Comença el curs de monitors de lleure per ajudar els demandants d’asil a inserir-se en el món laboral

L’any passat, Iniciatives Solidàries va començar un curs de monitor de lleure emmarcat dins del Programa per a la Reinserció al Treball (PRT) de la Generalitat de Catalunya. Un curs destinat per a un col·lectiu vulnerable en l’àmbit laboral, immigrants irregulars, refugiats, famílies re agrupades o altres persones amb risc social o econòmic. El curs va ser tot un èxit i hem decidit repetir-lo aquest any però per partida doble.

D’aquesta manera, Iniciatives ha organitzat un curs a Sant Boi del Llobregat i un a Barcelona, al barri de Sants, per tal de donar un servei més proper als usuaris tant del Baix Llobregat com de Barcelona ciutat. Un total de 20 usuaris podran aconseguir el títol de monitor de lleure, a més d’un diploma del Programa per a la Reincorporació al Treball.

El curs consta, com l’any passat, d’un mòdul de teoria de monitor de lleure i un mòdul de pràctiques. A més, els alumnes han de seguir un mòdul de català del Consorci per la Normalització Lingüística, que consta d’un curs teòric segons el seu nivell de català i de xerrades i sortides diverses, com una visita al Parlament de Catalunya.

Els nois i noies del Ginkgo comencen el curs

adolescents, nois, motxilles, escola

Amb l’arribada del setembre, no només comença l’escola sinó també les activitats del Centre Obert Ginkgo.

Els resultats escolars dels nois i noies que, el curs passat, van participar al Ginkgo van ser molt positius: el 92,8% dels alumnes van passar de curs al setembre. Dels nou alumnes que acabaven l’ESO, tots s’han graduat i continuen estudiant, tres comencen batxillerat i sis fan un Grau Mitjà, i s’incorporen al Ginkgo jove.

Per això, el Ginkgo mantindrà la metodologia utilitzada en el segon i tercer trimestre del curs anterior, on el temps d’estudi dura una hora i mitja, i es divideixen les aules de suport en dues sales d’estudi: la de ciències i la de lletres. D’aquesta manera, els alumnes poden canviar d’aula segons els deures o exàmens que tingui. Amb aquesta metodologia, els nois i noies han obtingut bons resultats, ja que els educadors especialitzats en certes assignatures s’hi poden dedicar més i els nois reben una atenció més personalitzada.

Un altre canvi que el curs passat va donar molt bons resultats va ser el sistema de treball per punts, on es premiava el treball de tot el mes amb un sistema d’acumulació de punts diaris i recompenses. Una manera eficaç de motivar els nois i noies més desvinculats del seu rendiment escolar.

A més, hem ajustat les aules d’estudi, de manera que, si un dia els nois no tenen deures, no hauran de venir la primera hora i mitja. Les següents dues hores, en canvi, ja siguin de dinàmica o taller, estan obertes a tots els nois i noies que hi vulguin participar.

Treballarem perquè aquest curs els nois i noies s’esforcin tant com l’anterior i continuïn vinculats i compromesos amb el centre.

Els nois i noies del Ginkgo acaben el curs amb el casal d’estiu

Un any més, els nois i noies del Ginkgo han gaudit del casal d’estiu durant el mes de juliol, després d’haver acabat el curs escolar i passat els exàmens finals. Durant quatre setmanes, 30 adolescents i cinc educadors s’han divertit, han compartit experiències i han après amb activitats de lleure ben variades. Quatre setmanes carregades d’activitats de tota mena, que han estat possibles gràcies a l’ajuda del programa Proinfància de La Caixa.

El casal d’estiu va arrencar amb una gimcana descoberta de la Colònia Güell, una de les colònies industrials més destacades de Catalunya, i ha comptat amb altres activitats especials com una sortida al Tibidabo, una visita al Canal Olímpic on els nois van poder practicar caiac i tir amb arc, una sessió en una escape room, i una remullada a l’Illa Fantasia. A més, per combatre la calor, els nois i noies anaven un parell de cops per setmana a la piscina de Can Mercader, a Cornellà, una de les activitats amb més èxit.

Com que els usuaris del Ginkgo viuen al nucli urbà de Sant Boi, sovint tenen poc contacte amb la naturalesa. Per això, durant els dies del casal, aprofiten per fer sortides especials per tenir un contacte directe amb la natura, com l’excursió al Gorg del Pare, la passejada per Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt, i la sortida en bicicleta fins el delta del Llobregat.

Tot i que el casal està molt centrat en el lleure, també hi ha hagut temps per les activitats educatives, com l’aula d’estudi i el taller de ceràmica.

El casal ha estat un èxit ja que els nois s’ho han passat molt bé, han viscut noves experiències, i han reforçat els llaços d’amistat entre ells i amb els educadors. Tant els adolescents com els educadors estan desitjant que arribi l’estiu vinent per repetir l’experiència.

Les històries de vida dels usuaris d’Iniciatives Solidàries, protagonistes d’una jornada dels estudiants de màster d’Esade

Iniciatives Solidàries, Esade, Executive Master, refugiats, immigrants, ONG

Una desena d’usuaris i usuàries d’Iniciatives Solidàries va participar dissabte passat a l’Executive Master Day, una jornada de treball en què els estudiants dels Executive Masters de l’escola de negocis Esade van poder reflexionar sobre com crear un món millor des dels seus llocs de treball. Durant tota la tarda, els estudiants de màster -la majoria, directius d’empreses- reunits a Sant Cugat es van organitzar en petits grups on escoltaven les històries de vida dels usuaris d’Iniciatives Solidàries i d’altres entitats, i podien establir-hi un diàleg.

El cas del Mamady, que va marxar del seu país per motius econòmics; l’Alí, sol·licitant d’asil que va fugir de la guerra a Mali; o l’Issam, que va arribar a l’Estat espanyol des del Marroc quan encara era menor, van servir perquè els estudiants d’Esade poguessin reflexionar sobre com poden contribuir a crear una societat més justa des dels càrrecs que ocupen, al capdavant d’empreses i liderant projectes.